Składniki:
główka młodej kapusty,
jedna mała kiełbaska np. śląska, albo kawałek wędzonego boczku, lub w wersji wegańskiej troszkę oleju,
sól,
można też dodać świeżego lubczyku i koperku.
Kiełbasę lub boczek pokroić i obsmażyć na dnie garnka. Na to wrzucić grubo pokrojoną kapustę. Posolić i smażyć na silnym ogniu. Można na trochę przykryć garnek, żeby kapusta zmiękła i puściła sok. Co parę minut przemieszać. Gdy kapusta lekko oklapnie, można dodać posiekany lubczyk. Jeszcze trochę podsmażyć i danie gotowe. Nie należy za długo dusić kapusty bo najlepsza jest lekko twardawa.
Po zdjęciu z ognia wymieszać z posiekanym koperkiem. Na zdjęciach jest wersja bez koperku bo akurat miałam tylko lubczyk ale za to z pysznym koktailem porzeczkowym na popitkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz