niedziela, 19 marca 2017

Makaron z twarogiem i skwarkami

Może nie jest to wyjątkowo zdrowy posiłek ale ja bardzo go lubię. Jest prosty w przygotowaniu i szybko się go robi.
Składniki: Makaron razowy ok. 100 g na osobę,
chudy boczek wędzony,
cebula,
twaróg.





Ilości składników dość swobodnie dobrana w zależności od gustu. Jeśli coś zostanie to i tak się nie zmarnuje.  Nastawiam wodę na makaron. Boczek i cebulę kroję i przesmażam na patelni na rumiano. W międzyczasie gotuję makaron.  Twarożek kruszę widelcem. Makaron odcedzam i nakładam na talerze. Potem dodaję pokruszony twaróg i skwarki z cebulą.   
 
Jeśli ugotuje się więcej makaronu, to na drugi dzień można go odsmażyć na pozostałych skwarkach. Z nadmiaru boczku po wystudzeniu mamy niezły smalczyk do chleba. A twarożek też można wykorzystać np. do kanapek mieszając go z pokrojonym szczypiorkiem i śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz