sobota, 4 marca 2017

Sernik z porzeczkami


 Tym razem proponuję coś na słodko. Sernik wszyscy lubią i jest bardzo łatwy do zrobienia.
                                                      Składniki:
ok. 1 - 1,2 kg twarogu półtłustego,
1,5 szklanki cukru (lub trochę mniej w wersji "dietetycznej")
1/4 l śmietany 12 %,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
7 jajek,
cytryna lub zapach cytrynowy do ciast,
paczka rodzynek,
galaretka owocowa,
mrożone porzeczki lub inne owoce.
Gotuję wodę, wrzątkiem zalewam w kubku rodzynki i przykrywam, żeby są wymoczyły. W drugim kubku parzę przez chwilę całą cytrynę i wylewam wrzątek. Sernik robię w malakserze (z nożem metalowym). Wrzucam pokrojony twaróg, cztery jajka, trzy żółtka (białka odkładam do ubicia w osobnej misce), cukier i wszystko mielę na jednolitą masę. Następnie dodaję śmietanę i na końcu mąkę kartoflaną. Znów wszystko mielę. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno w dużej misce. 
 Do miski z białkami przekładam zmieloną masę serową z dodatkami i dokładnie mieszam. Wyparzoną cytrynę golę tarką i wiórki dodaję do sernika. Wymoczone rodzynki odcedzam i też dodaję. Można też dodać migdały albo skórkę pomarańczową. Dużą tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wlewam masę serową i wyrównuję powierzchnię. Piekę w temperaturze ok 150 stopni na termoobiegu przez godzinę. 
Taki sernik można też zrobić w kuchence mikrofalowej. Jak miałam piecyk gazowy to mi się serniki przypalały i wtedy korzystałam z mikrofali.  To było bardziej gotowanie niż pieczenie ale sernik wychodził dobry i miał jasny, kremowy kolor. Kształt miał trochę obły ponieważ robiłam  go w szklanym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio masłem.  Metalowa tortownica niestety nie nadaje się do kuchenki mikrofalowej. Po upieczeniu wykładam sernik i pozostawiam do ostygnięcia.
Galaretkę rozpuszczam w połowie wody przewidzianej w przepisie na opakowaniu i studzę. Na zimny sernik wykładam mrożone porzeczki (można pomieszać czarne i czerwone albo dodać inne owoce) i na to tężejącą galaretkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz