piątek, 23 grudnia 2022

Kurczak faszerowany

 Składniki na farsz:

4 wątróbki drobiowe,

1 jajko,

ok.15 g masła,

ok. 100 g rodzynek,

pęczek zielonej pietruszki,

mała czerstwa bułka,

mleko,

bułka tarta,

sól i pieprz.

Bułkę namoczyć w mleku. Jak zmięknie, odcisnąć i zmielić razem z wątróbką (lub zmiksować). Rodzynki namoczyć we wrzątku. Do miski wrzucić żółtko, masło, posolić, popieprzyć i utrzeć na gładką masę. Dodać zmieloną wątróbkę, odsączone rodzynki, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać. Ubić na sztywno białko ze szczyptą soli i dodać do farszu. Jeśli masa będzie rzadka i lejąca dodać trochę bułki tartej.

Pozostałe składniki:

duży kurczak,

główka czosnku,

majeranek i sól.

Z kurczaka wyjąć kości zostawiając tylko pałki. Zaszyć wszystkie otwory zostawiając dziurę na farsz. Natrzeć kurczaka sola, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem (również w środku). Napełnić farszem i zaszyć otwór. Ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, lekko skropić olejem i upiec w piekarniku (ok 1 godziny w temperaturze 175 stopni). W trakcie pieczenia można polać kurczaka wyciekającym sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz