Składniki na farsz:
4 wątróbki drobiowe,
1 jajko,
ok.15 g masła,
ok. 100 g rodzynek,
pęczek zielonej pietruszki,
mała czerstwa bułka,
mleko,
bułka tarta,
sól i pieprz.
Bułkę namoczyć w mleku. Jak zmięknie, odcisnąć i zmielić razem z wątróbką (lub zmiksować). Rodzynki namoczyć we wrzątku. Do miski wrzucić żółtko, masło, posolić, popieprzyć i utrzeć na gładką masę. Dodać zmieloną wątróbkę, odsączone rodzynki, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać. Ubić na sztywno białko ze szczyptą soli i dodać do farszu. Jeśli masa będzie rzadka i lejąca dodać trochę bułki tartej.
Pozostałe składniki:duży kurczak,
główka czosnku,
majeranek i sól.
Z kurczaka wyjąć kości zostawiając tylko pałki. Zaszyć wszystkie otwory zostawiając dziurę na farsz. Natrzeć kurczaka sola, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem (również w środku). Napełnić farszem i zaszyć otwór. Ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, lekko skropić olejem i upiec w piekarniku (ok 1 godziny w temperaturze 175 stopni). W trakcie pieczenia można polać kurczaka wyciekającym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz