poniedziałek, 9 stycznia 2023

 Krupnik wege

Składniki:

kasza pęczak 1 szklanka,

kilka ziemniaków,

3-4 marchewki,

1-2 pietruszki,

seler,

2 cebule, 

duży por lub 2 mniejsze,

dwie garście grzybów suszonych,

2-3 ząbki czosnku,

kilka łyżek oleju,

sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.

Do garnka wlać olej i zeszklić na nim 1 pokrojoną cebulę i kawałek pokrojonego w krążki pora. Zalać wszystko ok 2,5 l wody, dodać grzyby, suchy pęczak, sól, po kilka ziaren pieprzu i ziela, parę liści laurowych i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler i gotować na małym ogniu aż kasza napęcznieje a grzyby i warzywa będą al dente. Wyjąć grzyby, pokroić drobno i z powrotem wrzucić do zupy. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną cebulę (można ją opalić na gazie), resztę pokrojonego w krążki pora i pokrojone lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dalej gotować aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania wyciągam marchewkę, seler i pietruszkę. Jedną marchewkę rozdrabniam widelcem i dodaję do zupy a resztę warzyw przeznaczam na sałatkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz