Dziś gotowałam rosół ale nie lubię, gotowanych warzyw w rosole więc je wykorzystuję do sałatki.
Składniki:
- dwie marchewki i pietruszka z rosołu (dodaję jeszcze seler ale dziś miałam rosół z mrożonymi liśćmi selera bo z powodu wiatru nie chciało mi się iść do sklepu),
pół cebuli,
puszka groszku,
cztery ogórki kiszone,
dwa jabłka,
kilka łyżek majonezu.
Ilość składników jest dość płynna, wszystko zależy od ilości warzyw z rosołu. Jeśli jest ich więcej to i pozostałych składników dodaję więcej. Ilość majonezu zależy od gustu, jeśli ktoś lubi bardziej dietetycznie to można dać mniej.

Tym razem kroiłam nożem a jabłka i miękkie warzywa gotowane takim kółkiem jak widać na zdjęciu. Fajne urządzenie do szybkiego krojenia. Zajmuje mało miejsca i szybko można je umyć. Do pokrojonych składników wystarczy dodać majonez i sałatka gotowa.
Na koniec można spróbować i ewentualnie dodać jeszcze jabłko lub ogórka. Jak mam ogórki własnej roboty to czasem dodaję drobno posiekany kiszony czosnek wyjęty ze słoika po ogórkach. Wtedy sałatka ma bardziej wyrazisty smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz