niedziela, 22 stycznia 2017

schab gotowany przez dwa dni

Gotowany schab jest super łatwą do wykonania wędliną do chleba. Jeśli ktoś lubi wędlinę z tłuszczykiem to zamiast schabu polecam szynkę, karkówkę albo boczek. 

Składniki:
1 kg schabu,
łyżka soli,
łyżka musztardy,
łyżka oleju,
łyżeczka mielonego pieprzu,
łyżka ziół prowansalskich,
kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki.




Do garnka włożyć wszystkie składniki i zalać wodą tak aby przykryć mięso. Gotować 8 -10 minut od momentu zagotowania. Zostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Ja trzymam garnek z mięsem ma balkonie. Jeśli jest ciepło to po ostudzeniu trzymam w lodówce. Po 24 godzinach jeszcze raz zagotować, tym razem 5 minut od momentu wrzenia.
 Po ostudzeniu i wyjęciu z zalewy mamy bardzo smaczną i soczystą wędlinę. Można ją trzymać w lodówce przez kilka dni i na pewno się nie zepsuje. Dobór przypraw można oczywiście dowolnie modyfikować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz